22.08.2022.

Načelnik Općine Vidovec i član Predsjedništva Europskog odbora regija Bruno Hranić član je mreže projekta „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“. 


Projekt  „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” stvara europsku mrežu lokalno izabranih političara s ciljem predstavljanja Europske unije kroz ,do sada nezabilježen, savez između europske i lokalne razine upravljanja. Mrežu „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“ predložio je Europski parlament 2021. godine, a ona je usredotočena na poboljšanje mogućnosti lokalnih čelnika i vijećnika da komuniciraju o europskim pitanjima na lokalnoj razini.


Navedeni projekt lokalnim političarima omogućava suradnju i širenje informacija o pitanjima Europske unije koja se tiču lokalnog stanovništva. Projekt pomaže  povećanju angažmana i poticanju rasprava o budućnosti Europe dok je krajnji cilj podupiranje stvaranja istinske europske javne sfere.


Kao član mreže vidovečki načelnik redovito će sudjelovati u raspravama s članovima svoje izborne jedinice ili lokalnim medijima o političkim inicijativama te mjerama koje provodi Europska unije, imat će povlašteni pristup službenim izvorima komunikacije Europske unije na nacionalnim jezicima, komunikacijskom materijalu, seminarima na internetu i izvan njega te drugim oblicima informacija koji omogućuju interakciju s građanima kao i pristup mnoštvu europskih mreža na lokalnoj razini, uključujući otprilike 430 EUROPE DIRECT centara prisutnih u gotovo svim regijama Europske unije. Uz navedeno, kao član mreže dobiva priliku da bude, kada je to moguće, pozvan u posjete europskim institucijama.


Član mreže projekta „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“ ima obvezu redovito predstavljati Europsku uniju, redovito sudjelovati u razgovorima i raspravama s članovima svoje izborne jedinice ili lokalnim medijima o općim političkim inicijativama i mjerama koje provodi Europska unija, poticati građane da se uključe u rasprave o budućnosti Europske unije te sudjelovati na seminarima i posjetima koje nudi Europska komisija.