17.11.2023.

Načelnik Općine Vidovec i član predsjedništva Europskog odbor regija Bruno Hranić boravio je u razdoblju od 06. do 07. studenog 2023. godine u Skopju radi sudjelovanja na sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora (JCC) između Sjeverne Makedonije i Europske unije (EU).

Domaćin 22. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora (JCC) između Sjeverne Makedonije i Europske unije bila je Udruga jedinica lokalne samouprave (ZELS) .Zajednički savjetodavni odbor EU-a i Sjeverne Makedonije osnovan je 2008. kako bi pratio unutarnju reformu u zemlji i promicao politički dijalog s predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti. Odbor ima 11 članica iz EU i 11 iz zemlje partnera.

Sudionici sastanka raspravljali su o dvije važne teme: "Događaji u procesu pristupanja Sjeverne Makedonije EU-u" te „Vladavini prava i ulozi lokalnih zajednica u borbi protiv govora mržnje, zločina iz mržnje, lažnih vijesti i stranog utjecaja“, ali i o  procesu pristupanja Sjeverne Makedonije Europskoj uniji koji traje gotovo 20 godina. Naime, zemlja je u procesu pristupanja od 2004. godine kada je podnijela zahtjev za članstvo. Duljina tog procesa, također pripisana raznim krizama i bilateralnim pitanjima, izazvala je veliko razočaranje kako među domaćim političarima, tako i među općom populacijom. Prema istraživanju javnog mnijenja koje su proveli Institut za demokraciju i Zaklada Konrad Adenauer (KAS) u svibnju 2023., 62% ispitanika je za integraciju u EU, što je najniža razina ikada.