01.07.2022.

Institut za javne financije (IJF) svake godine analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina sa svrhom potpunije transparentnosti i participacije građana. Na listi gradova i općina u Varaždinskoj županiji koji su za transparentnost ocjenjeni najvišom mogućom ocjenom našla se i Općina Vidovec.


Općina Vidovec na svojim web stranicama objavljuje "Proračun u malom" koji je sažetak Proračuna Općine, temeljnog financijskog dokumenta u kojem su iskazani svi planirani godišnji prihodi i primici te rashodi i izdaci koje odobrava Općinsko vijeće.
Kako je istaknuo načelnik Bruno Hranić namjera "Proračuna u malom" je, u pojednostavljenom obliku svim mještanima omogućiti uvid u transparentnost proračunskog procesa uz dostupne i razumljive informacije o prihodima i rashodima te predviđenim planovima i aktivnostima koji će se provoditi u budućem razdoblju.


- Uz napore u podizanju standarda života naših mještana kroz brojne projekte koje provodimo, iznimno nam je i važna transparentnost u našem radu. Veseli me ova ocjena jer je ona potvrda našeg rada i truda - rekao je načelnik dodavši kako je svatko slobodan uključiti se u planiranje i izradu nacrta proračuna. 


Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.
Ta razina proračunske transparentnosti može se smatrati tek prvim korakom prema potpunijoj transparentnosti, odnosno temeljnim preduvjetom za edukaciju građana o lokalnim proračunima.
Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju od 2015.-2022. godine porasla s 1,8 na 4,5.