05.09.2022.

Polazak u školu važna je prekretnica, ne samo u životu svakog prvašića već i svake obitelji prvašića. Zato Općina Vidovec svake godine za prvašiće iz Osnovne škole Vidovec, Tužno i Područne škole Nedeljanec pripremi prigodan poklon- slikovnicu “Hrvatska za djecu”. Poučnu slikovnicu  prvašićima je prvog dana škole poklonio općinski načelnik Bruno Hranić koji im je ujedno poželio uspješan početak nove školske godine. 

Kako bi početak školske godine bio lakši za roditelje, Općina Vidovec sufinancira  kupnju radnih bilježnica u iznosu od 200,00 kuna za učenike koji polaze 1. do 4. razred, dok se u iznosu od 350,00 kuna sufinancira kupnja radnih bilježnica za učenike koji polaze 5. do 8. razred. 
U dvije osnovne škole i područnoj školi pokrenut je projekt produženog boravka.  Općina Vidovec jedna je od rijetkih općina koja u stalnom radnom odnosu ima zaposleno pet učitelja produženog boravka čije se plaće financiraju iz općinskog proračuna te je u tu svrhu u proračunu osigurano ukupno 734.400,00 kuna.

Godinama se provode i druge mjere za pomoć učenicima i njihovim roditeljima poput financiranja školskog prijevoza te financiranja troškova školske kuhinje, maturalnih putovanja i škole u prirodi za učenike slabijeg imovinskog stanja. U protekle dvije godine sve škole opremljene su školskim ormarićima. Za nabavu ormarića iz općinskog proračuna izdvojeno je 110.000 kuna. Prije nekoliko godina Općina je sufinancirala opremanje školskih kuhinja u OŠ Vidovec i Tužno sa 60.000,00 kuna te sudjelovala u financiranju izgradnje školsko sportskih dvorana. Nedavno je na zgradi OŠ u Vidovcu postavljen  videonadzor u želji povećanja sigurnosti učenika, nastavnika te ostalog osoblja škole, a trošak videonadzora  u iznosu od oko 48.000,00 kuna u potpunosti će podmiriti Općina Vidovec sredstvima iz općinskog proračuna.

Osim učenicima osnovnih škola, Općina Vidovec sufinancira troškove prijevoza i učenicima srednjih škola kojima je udaljenost od adrese prebivališta do adrese škole manja od 5 kilometara.  Važno je napomenuti da je  Općina Vidovec ove godine dodijelila stotinjak stipendija za učenike i studente za što se iz općinskog proračuna izdvojilo oko pola milijuna kuna.

Općina Vidovec iz svog proračuna izdvaja znatna sredstva za odgoj i obrazovanje radi čega je uvrštena u 10 općina koje po tom pitanju izdvajaju najviše sredstava u Hrvatskoj.