23.11.2022.

Na radost djelatnika, ravnatelja, a ponajviše učenica i učenika, nakon nekoliko godina muke i održavanja nastave tjelesnog odgoja s puno opreza i straha zbog devastiranog poda, u sportsku dvoranu Osnovne škole Vidovec stigao je novi parket.

Predstavljanje ovog projekta, odnosno otvorenje dvorane, upriličeno je u srijedu, a tom je prilikom naglašeno kako su konačno ispravljeni utvrđeni nedostaci koji su utjecali na mogućnost i kvalitetu bavljenja sportom, s obzirom na tehničke uvjete koje sportska građevina treba zadovoljavati kako bi bila odgovarajuća za nesmetano i sigurno obavljanje sportskih aktivnosti svim korisnicima.

Naime, osim za održavanje nastave tjelesnog odgoja, dvorana će služiti za provođenje izvannastavnih sportskih aktivnosti, djelovanje Školskog sportskog društva OŠ Vidovec i za aktivnosti svih drugih korisnika prostora sportske dvorane.

Vrijednost projekta iznosi 973.888 kuna, pri čemu je Ministarstvo turizma i sporta osiguralo 623 tisuće kuna, a Varaždinska županija 350 tisuća kuna.

Ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić nije krio zadovoljstvo što će se dvorana konačno ponovo moći koristiti i to ne samo za sportske aktivnosti, već i za kulturna događanja.
-Posljednjih godinu dana morali smo dvoranu zatvoriti za korištenje vanjskim korisnicima, a nastava tjelesne i zdravstvene kulture odvijala se s velikim oprezom. Na našu veliku sreću, ove smo godine prošli na natječaju Ministarstva turizma i sporta s našim projektom, tako da smo konačno dobili novi pod,odnosno parket kojim smo povećali sigurnost korisnika, kako učenika, tako i sportaša. Novi pod u našoj sportskoj dvorani omogućit će bezbrižnije i kvalitetnije održavanje nastave i izvannastavnih aktivnosti, a jednako tako omogućit će i novi zamah rekreativnih i natjecateljskih sportskih aktivnosti u našoj općini, ali i u županiji – rekao je Mašić.

U  ime Ministarstva turizma i sporta u Vidovec je stigao državni tajnik Tomislav Družak koji je naglasio da je ove godine Ministarstvo, odnosno Vlade RH uložila 33 milijuna kuna samo u ovakve i slične projekte.
-Podržali smo nekih 74 projekta jer smo prepoznali da je najveći problem što često puta nemamo dovoljno sportske infrastrukture, a i ona koja je postojeća najčešće puta nije adekvatna i u prilično je lošem stanju. Projekti su krenuli od 2019. godine do danas ukupnim iznosom od nekih 80 milijuna kuna su održani i mi smo u Hrvatskoj preko 350 sportskih objekata održali – rekao je Družak.

Obrativši se učenicima, poručio je kako je ovo dokaz da se upornost isplati, podsjetivši da je bilo nekoliko pokušaja da ovaj projekt prođe preko natječaja, a sad se to i dogodilo.

-Što se tiče ulaganja u Varaždinsku županiju, s projektima nastavljamo, sredstva se svake godine povećavaju i za iduću godinu imamo 40 milijuna kuna za rasporediti. Pozivam odgovorne na lokalnoj i razini regionalne samouprave da vide koji su to projekti koji bi se mogli ponovo prijaviti na naše natječaje i proći, da razveselimo i drugu djecu – poručio je Družak.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je zadovoljstvo što je riješen problem koji je Vidovčane mučio godinama, a za koji sve dosad nije bilo adekvatnog rješenja.

-Uvijek se držim one da „tko želi znati, traži način, a tko ne, traži razlog”. Nakon tri-četiri godine uspjeli smo naći način da riješimo pitanje poda. Županija doista nastoji u svim našim školama osigurati standard da se svi uposlenici, kao i učenice i učenici, osjećaju komotno i sigurno, a nakon obavljenih radova ovdje, svi će se tako i osjećati – rekao je Stričak te na kraju poručio:
-Imati dvoranu je vaše pravo i to je danas u svakoj školi minimum, no to nosi i obavezu. Vaš rukometni klub više ne može biti u sredini ili se boriti za opstanak, mora biti prvi u svojoj ligi.

Župan je i sam isprobao novi parket u sportskoj dvorani OŠ Vidovec, a na simboličan ga je način, udarcem loptom, „otvorio” učenik Silvio Zagorec.

U ime Općine Vidovec prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović koji je zahvalio Varaždinskoj županiji i Ministarstvu turizma i sporta na prepoznatim potrebama OŠ Vidovec za izmjenu parketa, prvenstveno radi sigurnosti učenika, a zatim i svih drugih korisnika. 

Izvor: Sjever.hr