24.09.2022.

U Vidovcu je svečano otvorena 24. Zeljarijada, tradicionalna manifestacija koja je s vremenom prerasla u značajno gospodarsko i turističko događanje u vidovečkom kraju. 

Od programa treba izdvojiti Vidovečku špajzu koja donosi Sajam starih zanata, Gospodarski sajam i Sajam zaštićenih poljoprivrednih proizvoda. Zatim tu je i atraktivno kuhanje megasarme, zeljarskog kotlića, šarana na rašljama i drugo.

Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić naglasio je važnost ove manifestacije za Vidovec.

- Promocijom varaždinskog zelja došli smo i do europske zaštite. Tako je Vidovec europska prijestolnica zelja. Ovo je izuzetno važan proizvod, jer je zelje izškolovalo generacije i generacije Vidovčana, jer je poljoprivreda osnovna djelatnost u našoj općini. Moram zahvaliti KUD-u koje je sve ovo pokrenulo, kao jedan kulturno-umjetnički program, a sada smo krenuli i s gastronomijom, podsjetio je Hranić.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec naglasila je kako se nakon dvije godine pauze, zbog pandemije, ponovo ova manifestacija održava uživo.

- Tijekom godina Zeljarijada je prerasla u manifestaciju koja ima međunarodni značaj. Varaždinska županija podupire ovu manifestaciju u kojoj se predstavljaju i kulturne i gospodarske djelatnosti, a ponajprije gastronomske. Vjerujem da će svi posjetitelji u Vidovcu imati priliku pronaći nešto za sebe i kušati najfiniju sarmu na svijetu, dodala je zamjenica Zagorec.

- Na razini Europske unije su, uz Varaždinsko zelje, zaštićena još 34 hrvatska proizvoda. Ova manifestacija doprinosi njihovoj promociji, kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja. Ministarstvo poljoprivrede podupire ovakve projekte, kao i udruživanje poljoprivrednika s ciljem povećanja proizvodnje – naveo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, svih saborskih zastupnika i svoje osobno ime organizatorima je čestitala saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski. - Želim još puno, puno ovakvih lijepih manifestacija. Čestitam organizatorima na velikoj, sveeuropskoj Zeljarijadi. Zahvaljujem vam na svemu što činite, ne samo za Vidovec, nego i za Varaždinsku županiju i cijelu Lijepu našu – istaknula je Nadica Dreven Budinski.

Na kraju svih događanja, u nedjelju navečer 24. Zeljarijadu zatvara glazbeni sastav Kavaliri.

Izvor: eVaraždin