23.06.2023.

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec-Prekno dana 21. lipnja 2023. izveli su vježbu evakuacije i gašenja požara u proizvodno poslovnom objektu “Fotex”.  

TIJEK VJEŽBE
Vježba je započela porukom “Uzbuna” centra 112, lokacijom i vrstom požara. Stigavši na mjesto prijavljenog požara zapovjednik nakon izviđanja određuje da se navalno vozilo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec-Prekno pozicionira u dubinu dvorišta u blizini mjesta izbijanja požara, izdaje zapovijed dvojici članova da  opremljeni izolacionim aparatima i jednim brzim mlazom uđu u pretragu kotlovnice, proizvodnog dijela objekta i prodavaonice. Na mjesto događaja stižu I operativne jedinice Dobrovoljnih vatrogasnih društava Vidovec, koje zapovjednik raspoređuje na dvorište, i Tužno koje zapovjednik raspoređuje na istočno, susjedno dvorište da hlade vanjski plašt objekta. Na mjestu pojave požara bila su prisutna dva djelatnika prodavaonice i oba su, zbog mogućeg trovanja ugljičnim monoksidom, izvedena iz prostora prodavaonice i pregledana na otvorenom prostoru. Pregledom ostalog dijela objekta nisu uočeni djelatnici obzirom da je i radno vrijeme završilo.  Pregledom djelatnika utvrđeno je da nemaju simptome trovanja obzirom na kratkotrajnu izloženost ugljičnom monoksidu. Kontrolom prostora kotlovnice nisu nađeni uzroci eventualnog požara, već je na vanjskom prostoru uslijed visoke temperature počeo dimiti dio otpadno- tekstilnog materijala koji je slučajno bio odložen uz kotlovnicu. Nakon što je izvršeno hlađenje ovojnice objekta utvrđeno je da nema daljnje opasnosti pojave požara te zapovjednik vježbe proglašava vježbu završenom i priređuje smotru vatrogasnih postrojbi koje su učestvovale u njezinoj izvedbi.

Smotru su izvršili zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec-Prekno Nikola Pozder, ujedno i zapovjednik javne vatrogasne vježbe i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Krunoslav Bistrović koji su zahvalili vatrogascima na uloženom trudu na vježbi kao i na svim intervencijama na kojima vatrogasci daju neprocijenjiv doprinos u spašavanju ljudi, imovine i prostora u svim ekscesnim situacijama. Vježbi je prisustvovao i vlasnik Fotex d.o.o. Bojan Fošnar. Vježbu su izveli članovi operativnih postrojbi Dobrovoljnih vatrogasnih društava Nedeljanec-Prekno, Vidovec i Tužno s tri navalna vozila i ukupno 22 članica i članova.