02.06.2022.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedeljanec-Prekno ,u sklopu svojih redovnih vježbi, izvelo je vježbu zaštite i spašavanja naziva "Pojava požara u objektu škole u Nedeljancu". Vježba zaštite i spašavanja održala se 01. lipnja 2022. godine u područnoj školi u Nedeljancu. 

Učenici su kroz simulaciju pojave požara u školi učili kako postupiti u slučaju prave opasnosti.

Tijek vježbe: Nakon uočavanja "požara" domar-kuhar je zvonom dao znak opasnosti.  Prema protokolu o izvanrednim situacijama, domar-kuhar je isključio dovod plina na glavnom plinskom ventilu i dovod električne energije na glavnom elektro ormariću te obavijestio dežurnu službu distributera plina „Termoplin“ Varaždin i Civilnu zaštitu na broj za krizna stanja 112.
Nastavnici su vrlo brzo izveli prisutne učenike na južno dvorište izvan zone opasnosti od eventualnih povreda i od požara. Evakuacija je izvedena uredno i bez zakova panike. Centar za zaštitu i spašavanje je preko mreže 192 UZBUNA telefonski pozivao članove operativne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec – Prekno  da izvide mjesto pojave požara, spriječe širenje i ugase požar.
Tri člana operativne postrojbe kreću u 11,27 sati na mjesto pojave požara u školi Nedeljanec, Varaždinska ulica 108. Dolaskom na mjesto dojave, po naredbi zapovjednika vježbe Davora Presečki,dvojica vatrogasaca ulaze na izviđanje u objekt opremljeni dišnim uređajima i brzim mlazom. Pregledavaju prostorije i kontroliraju da li su svi učenici, nastavnici i zaposlenici napustili prostorije. Zapovjednik utvrđuje da su sve prostorije ispražnjene i da nema povrijeđenih osoba. Detaljnim pregledom zaključeno je da je požar nastao od nepoznatog izvora u košu za smeće kod izlaza u dvorište. Na kraju vježbe utvrđuje se da se brzom intervencijom domara-kuhara i vatrogasaca požar nije proširio na ostale dijelove objekta. Nastala je manja šteta na zidnoj boji fasade u blizini koša za smeće koji je bio zahvaćen vatrom.
Zapovjednik vježbe konstatira da ne postoji daljnja opasnost od požara ili trovanja dimom te posprema opremu u navalno vozilo i prisutne operativne vatrogasce priprema za povratak u spremište.Ovime je završen operativni scenarij gašenja požara i evakuacije učenika, nastavnika i osoblja.

Nakon izvršene vježbe, na školskom igralištu okupljeni učenici, nastavnici i osoblje škole slušali su kratko predavanje o opasnostima od požara te se upoznali s vatrogasnom opremom koju posjeduje Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedeljanec – Prekno. Predavanje je održao zapovjednik vježbe Davor Presečki.
Okupljeni učenici nastavili su se družiti s vatrogascima te su uz njihovu asistenciju isprobali gađanje mete brzim mlazom.