23.09.2023.

Vidovec je ovog vikenda ponovno središte kulturno-gospodarsko-gastronomskih događanja - u tijeku je, naime, 25. po redu Zeljarijada.

Program je počeo u petak Zeljarskim igrama i uprizorenjem običaja gaženja zelja, uz zabavni program u večernjim satima, a danas je posjetitelje privukla nadaleko poznata vidovečka sarma.

Svečanom otvorenju manifestacije prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, uz župana Anđelka Stričaka, vidovečkog načelnika Brunu Hranića i brojne druge uzvanike.

Ministrica je istaknula da o vrijednosti Zeljarijade, među ostalim, govore raznolikost izlagača te posjetitelji iz drugih krajeva Republike Hrvatske.

- Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH ulaže značajne napore u promociju i prepoznavanje hrvatskih proizvoda. Ovo je kraj u kojem se mi svi s pravom ponosimo označenim proizvodima. To je Varaždinsko zelje, isto tako Zagorski bagremov med koji se tradicionalno proizvodi u ovom kraju, a tu su proizvodi koji imaju oznaku zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla - naglasila je.

- Jako mi je drago što su neki od tih proizvođača već prepoznali oznaku Dokazana kvaliteta koja je kao prva takva odobrena od strane Europske komisije i tako pridonosi našem zajedničkom strateškom cilju izgradnje Nacionalnog sustava označavanja - dodala je Vučković.

Napomenula je da Hrvatska danas ima 44 zaštićena proizvoda.

- Jako velik broj proizvoda je zaštićen u posljednje dvije godine. To nas je dovelo na sedmo mjesto u Europskoj uniji, a još je devet proizvoda u postupku. Varaždinska županija ulaže značajne napore, tu su i međunarodne izložbe koje prepoznaje sve veći broj proizvođača, a isto tako je značajno doprinijela prepoznatljivosti, trženju i stvaranju veće vrijednosti. Posebno praktično je Bučino ulje koje ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla - kazala je ministrica.

Načelnik Bruno Hranić je istaknuo posebno zadovoljstvo što je i ministrica poljoprivrede nazočila 25. izdanju Zeljarijade, kao i nekoliko župana koji su došli dati potporu.

- Zeljarijada je jedna od najvažnijih gastro manifestacija ne samo u našoj županiji, već na području cijele Hrvatske. Varaždinsko zelje, bučino ulje i vidovečki gibanik tri su zaštićena proizvoda i mislim da smo jedna od rijetkih, ako ne i jedina općina u Hrvatskoj koja ima toliko zaštićenih proizvoda. Mi smo poljoprivredni kraj - 500 i nešto OPG-ova na 5000 stanovnika sve govori! - istaknuo je Hranić.

I župan Anđelko Stričak je naglasio značaj ovakvih manifestacija.

- Od županijske berbe, preko Varaždinskih baroknih večeri, stigli smo i do Zeljarijade. Te manifestacije najbolje govore o kreativnosti i marljivosti žitelja Varaždinske županije. Kad govorimo o općini Vidovec - to je općina koja je orijentirana na poljoprivrednu proizvodnju. Ovdje djeluje najviše OPG-ova, ovdje je i najveća proizvodnja, a kad govorimo o zelju, ovdje se proizvede oko 80% svog zelja koji se proizvodi u Varaždinskoj županiji. Ti podaci najbolje govore o vrijednosti ove manifestacije koja prerasta lokalni značaj te postaje nacionalna manifestacija. Uz potporu ministarstva i ovdje prisutnih kolega župana, gradonačelnika i načelnika, vjerujem da će ta manifestacija i u daljnjim godinama rasti i postati ne samo varaždinski brend, nego i nacionalni - poručio je župan.

Glavna atrakcija Zeljarijade svakako je sarma, čija se priprema ove godine ponešto razlikovala od prethodnih godina. Više o tome rekla je čuvarica sjemena Varaždinskog zelja Marija Cafuk.

- I ove je godine sarma napravljena od zaštićenog Varaždinskog zelja, ali i od zaštićene Varaždinske heljde i od svinjetine dokazane kvalitete. Posebna je i prefina. Utrošeno je oko 2 tone Varaždinskog zelja, oko jedne tone smjese u koju idu 2/3 svinjetine i 1/3 junetine, riže, kaše... - pojasnila je.

- Pripreme su malo duže trajale jer se Zeljarijada vratila u Vidovec, sve se odvijalo u Vidovcu - pripreme, zavijanje sarme. Ovaj tjedan od utorka nismo ni spavali, samo smo radili sarmu. U izradi sarme su sudjelovali učenici Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka. To je jako dobro za budućnost - ti učenici koji izučavaju za kuhare znat će točno što je Varaždinsko zelje, što su radili u Vidovcu i to nikada neće zaboraviti. Uz njih su ovdje bili i njihovi mentori, i naš glavni kuhar Eugen Đurđek koji ih je nadgledao - kazala je Marija Cafuk.

Posjetitelji Zeljarijade mogu razgledati i Gospodarski sajam "Vidovečka špajza" te Sajam starih zanata, bira se i najbolji Vidovečki gibanik, a večer ponovno donosi zabavni program.

U nedjelju će se, uz prateće sadržaje, održati i tradicionalni mimohod KUD-ova i konjskih zaprega te međunarodna smotra folklora.

Kako je bilo na Zeljarijadi, pogledajte u fotogaleriji: https://www.varazdinske-vijesti.hr/drustvo/foto-zeljarijada-nadjacala-i-kisu-glavna-atrakcija-svakako-je-sarma-74442

Izvor: Varaždinske vijesti