15.10.2020.

Načelnik Općine Vidovec i član Predsjedništva Europskog odbora regija Bruno Hranić sudjelovao je na 140. plenarnoj sjednici koja se održala u Briselu od 12. do 14. listopada 2020.

Uz nazočnost predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas održao je godišnje obraćanje o stanju EU iz regionalne i lokalne perspektive, predstavljajući izvješće „EU Regional Barometer“. U svom obraćanju, predsjednik se osvrnuo na izazove koje su pred jedinicama lokalne i regionalne samouprave, krizu uzrokovanom virusom Covid-19 i ograničenjima koja su postavljena širom svijeta.  Izvješće „EU Regional Barometer“ inicijativa je Europskog odbora regija čiji je cilj je prikazati godišnje stanje regija i gradova, općina i ruralnih područja Europske unije. Izvješće okuplja podatke i analize iz širokog spektra izvora, uključujući nove i jedinstvene uvide iz vlastitog rada Odbora i njegovih partnerstava s drugim organizacijama i institucijama.  

Plenarnom zasjedanju nazočila je kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Merkel koja je predstavila prioritete njemačkog predsjedanja EU-om te s članovima Europskog odbora regija razgovarala o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u planovima oporavka EU.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za europski zeleni plan Frans Timmermans predstavio je ambiciozni plan EU za zelenu transformaciju i tranziciju europske ekonomije. Župan Dubrovačko-neretvanske županije i voditelj hrvatske delegacije u Europskom odboru regija Nikola Dobroslavić predstavio je mišljenje „Izazovi lokalnoj demokraciji na zapadnom Balkanu“.

Na trodnevnom zasjedanju članovi  su najviše  raspravljali o krizi uzrokovanoj koronavirusom, mogućnosti oporavka europske ekonomije, aktualnim socijalnim pitanjima, europskom tržištu rada te  o godišnjem lokalnom i regionalnom barometru. Nezaobilazna tema i ovog je puta bila potreba decentralizacije i većeg utjecaja  lokalnih i regionalnih vlasti na donošenje odluka na razini EU.