22.09.2021.

Općinu Vidovec danas je posjetila delegacija Općine Pagėgiai iz Litve. U etno-kući u Domitrovcu održan je, naime, radni sastanak na kojem su predstavnici općina razmijenili mišljenja i iskustva dobre prakse o uključivanju građana u proces donošenja odluka na lokalnoj razini.

Sastanku su se, putem Zoom-a, pridružili i predstavnici Općine Sovetsk iz ruske Kalinjingradske oblasti, s kojom Općina Pagėgiai surađuje na zajedničkom projektu, budući da su Pagėgiai i Sovetsk prekogranični susjedi.

Načelnik Bruno Hranić na početku je ukratko predstavio općinu Vidovec svojim gostima, istaknuvši da je riječ o poljoprivrednom kraju. Načelnik Općine Pagėgiai Vaidas Bendaravičius kazao je da poljoprivreda i u njihovoj općini, koja ima osam tisuća stanovnika u pet naselja, ima veliku ulogu. Napomenuo je i da se na njihovom području nalaze dvije velike tvrtke - mljekarska, koja je jedna od najvećih u Litvi, te mesna industrija.

- Drago mi je što je općina Pagėgiai izrazila interes da nas uključi u svoj program prekogranične suradnje koji provodi s općinom Sovetsk u ruskoj Kalinjingradskoj oblasti. Preko europskog Odbora regija, u kojem sam član Predsjedništva, dobio sam upit bi li Općina Vidovec bila domaćin sastanka, što smo vrlo rado smo prihvatili - istaknuo je vidovečki načelnik Hranić.

 Riječ je o razmjeni iskustava o sudjelovanju građana u donošenju odluka na lokalnoj razini. Mi smo predstavili načine na koji građani kod nas mogu sudjelovati u tom procesu, od javnih savjetovanja kod donošenja važnih odluka, rada Općinskog vijeća, Savjeta mladih i raznih programa, poput "Općina Vidovec - prijatelj djece". Posebno mi je zadovoljstvo što možemo razmijeniti iskustva i čuti kako je dijalog s građanima riješen u Litvi i Rusiji te eventualno primijeniti kod nas njihova pozitivna iskustva - pojasnio je Hranić.

Zanimalo nas je koliko su iskustva iz Litve primjenjiva kod nas te mogu li se na taj način uvesti novi oblici participacije građana u donošenju odluka.

- Naravno da se može. Litva je isto tako članica Europske unije, a i kroz Odbor regija radimo na tome da približimo vlast građanima putem načela supsidijarnosti. Također je bitno i da smo u općini Vidovec osnovali niz neformalnih institucija s kojima redovito komuniciramo te oni artikuliraju svoje zahtjeve kako bismo poboljšali ne samo komunalnu infrastrukturu nego i društveni život u općini - istaknuo je Hranić.

Načelnik općine Pagėgiai Vaidas Bendaravičius ukratko nam je opisao projekt na kojem surađuju sa Sovetskom te na koji način njihovi građani sudjeluju u donošenju odluka.

- S ruskom općinom Sovetsk surađujemo na projektu u sklopu programa međuregionalne suradnje Interreg, preko kojeg svi građani mogu sudjelovati u sastancima vijeća i procesu donošenju odluka, putem video-konferencija, kao i u pripremi strateških planova i slično. Sretni smo što smo došli ovamo, kako bismo razmijenili primjere i mišljenja te dogovorili buduću suradnju naših općina - rekao je Bendaravičius.

Varaždinske vijesti, Ivana Dreven