03.04.2020.

U četvrtak 02. travnja, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s predstavnicima cvjećara s područja Varaždinske županije koji su se uslijed epidemijskih mjera uzrokovanih koronavirusom našli u gotovo bezizlaznoj situaciji.

Sastanku su nazočili Željko Mesarić predstavnik tvrtke Tres-M-Flos d.o.o.,  Saša Jureković predstavnik Udruge cvjećara Ludbreg , Mirjana Kovaček predstavnica Poljoprivredne zadruge Cvetek i Ivana Matiješec predstavnica PCZ Varaždinski cvijet.  Na održanom sastanku  predstavnici cvjećara iznijeli su  probleme vezane uz nemogućnost plasmana proizvoda na tržišta, ali i druge probleme s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju te su predložili šest mjera za pomoć cvjećarstvu. Iste prenosimo u cjelosti: 

  1. Prodaju cvijeća i cvjetnih sadnica potrebno je omogućiti samo proizvođačima istih, isključujući trgovačka društva koja se ne bave proizvodnjom cvijeća, a po modelu da je proizvođaču omogućena prodaja svaki  drugi dan i to isključivo na tržnicama putem klupa  koje proizvođači imaju već rezervirane.
  2. Riješiti problem izvoza u Sloveniju budući da je , sukladno ograničenjima Stožera civilne zaštite RH otežan izvoz, a nakon povratka vozač treba u samoizolaciju. U navedenoj susjednoj zemlji velika je potražnja za cvijećem i cvjetnim sadnicama i uvelike bi pomoglo da se otvori to bitno tržište.
  3. Za djelatnost cvjećarstva putem mjera Vlade Republike Hrvatske predviđena je pomoć u iznosu od 1.500.000, 00 kn što je nedostatno, stoga se predlaže, kao najbolja mjera pomoći, da se cvjećarima pomogne u podmirenju ulaznih troškova koje su imali u razdoblju od 01.11.2019. do 01.04.2020. godine kada su ulaganja najviša, barem u visini od 50%, tim više što poticaji za cvjećarstvo uopće ne postoje.  Također je potrebno cvjećarima pomoći putem sufinanciranja goriva koje isti koriste za grijanje  prostora u kojima uzgajaju cvijeće i cvjetne sadnice (peleti, biomasa, lož ulje)
  4. Preporuka gradovima i općinama je da od cvjećara izvrše interventni otkup cvijeća i cvjetnih sadnica, u cilju uređenja javnih i zelenih površina.
  5. Cvjećari zapošljavaju i veliki broj radnika na neodređeno vrijeme (oko 2.000 radnika, ne uključujući članove obitelji koji su također zaposleni u djelatnosti cvjećarstva), a mjera Vlade Republike Hrvatske  za financiranje plaća radnika odnosi se samo na razdoblje od tri mjeseca, odnosno do 6. mjeseca, a u tom mjesecu su cvjećari bez prihoda. Obzirom da se radnicima ne smije otkazati ugovor o radu , a isti su vrlo bitni za obavljanje poslova, apelira se da se za djelatnost cvjećarstva, obzirom na specifičnost, produlji financiranje plaća radnicima do 9. mjeseca. 
  6. Apelira se na jedinice lokalne samouprave na oslobođenje plaćanja komunalne naknade i osobito na Hrvatske vode radi oslobođenja od plaćanja naknade za uređenje voda.

Načelnik Hranić već je ranije razgovarao s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i saborskim zastupnikom iz Varaždinske županije Anđelkom Stričakom o problemu cvjećara te apelirao da se što prije pronađe rješenje i omogući prodaja cvijeća i cvjetnih sadnica, naravno uz pridržavanje mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

  • Trenutni problem u cvjećarstvu može dovesti do zatvaranja OPG-ova i obrta koji se bave proizvodnjom cvijeća i cvjetnih sadnica, a to ne smijemo dopustiti. Već sam ranije napomenuo da mnoge obitelji žive od te djelatnosti i da je u ovoj trenutnoj situaciji dovedena u pitanje opravdanost njihova ulaganja. Ministarstvo poljoprivrede upoznato je s cjelokupnim problemom u cvjećarstvu i spremni su pomoći. Nadam se da će zaključci i preporuke s održanog sastanka upućeni ministrici Mariji Vučković,  pomoći u pronalasku najpovoljnijeg rješenja za naše cvjećare.- naglasio je vidovečki načelnik Bruno Hranić.