07.02.2020.

Općina Vidovec vrlo odgovorno i savjesno vodi brigu o zaštiti okoliša i zbrinjavanju otpada, a dokaz tome je činjenica da su u posljednje četiri godine smanjili odvoz miješanog komunalnog otpada za više od 50 posto.
S ciljem još boljeg rezultata, Općina je nabavila mobilno reciklažno dvorište koje je mještanima dostupno od petka, 7. veljače.

Mobilno je reciklažno dvorište predstavljeno u Zamlači, a načelnik Bruno Hranić tom je prilikom istaknuo da je ponosan ne samo na Općinu i na varaždinsku tvrtku Čistoća, već i na stanovnike općine koji vrlo savjesno selektiraju otpad.
Općina Vidovec i Čistoća zajedno su proveli akciju educiranja građana, a sada smo uveli i mobilno reciklažno dvorište zahvaljujući kojem 50 posto smanjenja odvoza miješanog komunalnog otpada namjeravamo još podići, odnosno ostvariti još bolji rezultat. Želimo biti smart, dakle pametna općina, ne samo kad je riječ o energetskim projektima, već i kad je riječ o zaštiti okoliša - istaknuo je načelnik Hranić i dodao:
Budući da sam i u Europskom odboru regija u povjerenstvu koje se bavi zaštitom okoliša, energetikom i energetskom učinkovitošću, jako mi je bitno da budemo dobar primjer i Europskoj uniji. Budući da smo pri samom vrhu u Varaždinskoj županiji, trebamo biti dobar primjer i svim ostalim općinama i gradovima u Hrvatskoj, a ono što je bitno jest činjenica da smo već prije šesti ili sedam godina nabavili kante za razvrstavanje otpada te smo u suradnji s poduzećem Čistoća krenuli u edukaciju našeg stanovništva, ali i djece po školama jer cijela politika smanjenja otpada kreće upravo od najmlađih. Oni trebaju dobiti osnovne informacije koje će kasnije prenijeti svojim roditeljima.

Hranić je naglasio da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima te da kreću s novim projektima.
Grad Varaždin i nekoliko općina, među kojima je Općina Vidovec, uključili su se u projekt "Pravilnim primjero, učimo zaštititi okoliš – PROMO", odnosno projekt daljnje edukacije stanovništva, pa ćemo ove i sljedeće godine organizirati tribine po naseljima. Stanovnicima ćemo nastojati ukazati na koji način selektiranjem otpada mogu smanjiti svoje račune za odvoz otpada. Ti su se računi u zadnje četiri godine smanjili s nekadašnjih 75, na 45 ili 50 kuna, kod onih kućanstava koja selektiraju otpad na preporučeni način - kazao je vidovečki načelnik.

Mobilno reciklažno dvorište pokrit će većinu naselja u općini Vidovec. Na pet će lokacija u općini biti postavljeno jednom mjesečno.
Na taj smo način izašli ususret svim građanima. Sve ono što ne ide u pet posuda za razvrstavanje otpada, ljudi će moći donositi u reciklažno dvorište. Financirali smo ga isključivo iz općinskog proračuna i u njega uložili više od 150 tisuća kuna. Vjerujem da ćemo postići izvrsne rezultate koji će biti primjer svima u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji - kazao je Hranić i zaključio:
Ono što je najbitnije je izvrsna suradnja s poduzećem Čistoća koje daje inicijative, gotovo svakog tjedna imamo zajedničke sastanke na kojima dogovaramo strategiju smanjenja komunalnog otpada, uz mobilno reciklažno dvorište i nabavu novih kanti – tu smo se javili na natječaj Ministarstva koji još nije završio, ali ćemo sada dobiti i treću kantu za plastiku. Želimo učiniti našu općinu čistom.

Suradnjom s Općinom Vidovec zadovoljan je Davor Skroza, direktor tvrtke Čistoća iz Varaždina koji je napomenuo da je za reciklažno dvorište važno to što građani u njega mogu odložiti onu vrstu otpada koji se sakuplja u primarnoj selekciji.
To je veliki pozitivni pomak u primarnoj selekciji kojim omogućavamo ljudima da sav onaj otpad koji su dosad, ne znamo zašto, odbacivali u okoliš. Taj će otpad sada završavati u kontroliranim uvjetima, u reciklažnom dvorištu koje je osmišljeno i upravo tome namijenjeno. Naravno, to ima i svoju cijenu i građani moraju biti svjesni da je tri, četiri ili pet dodatnih kuna ipak isplativije, nego da se otpad baca u okoliš - rekao je Skroza.

Direktor Čistoće posebno je naglasio da je, prema prvim neslužbenim rezultatima za 2019. godinu, Općina Vidovec najviše odskočila u primarnoj selekciji otpada.
Najviše su smanjili količinu miješanog komunalnog otpada i oni su sada u 2022. godini, dakle dvije godine ispred zakonom određenog postotka selekcije. Mislim da će ovaj rezultat sigurno biti među prvima u Hrvatskoj. Primjerice, Grad Varaždin je, uz fiksno reciklažno dvorište koje ima, na 34 posto smanjenja miješanog otpada, a općina Vidovec na više od 50 posto - kazao je Skroza i zaključio:
Glavni cilj u gospodarenju otpadom je smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada, dakle onog koji odlažemo u crne kante. To smo potpisali u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i njihova je direktiva da se to smanji, a Općina Vidovec svojim primjerom pokazuje kako to učiniti na pravi način.

Aktualno.hr