05.06.2024.

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec-Prekno, obilježavajući Mjesec zaštite od požara, u suradnji s Dječjim vrtićem Škrinjica Vidovec i Osnovnom školom Vidovec, izveli su pokazne vježbe zaštite i spašavanja. Djeca i zaposlenici Dječjeg vrtića Škrinjica Vidovec dočekali su vatrogasce i s velikom pažnjom razgledali opremu te slušali o opasnostima od požara i ponašanju u slučaju izbijanja požara. Nakon izvedene kratke vježbe, “mali” vatrogasci su se okušali u gađanju mete i isprobavanju vatrogasnih kaciga i ostale opreme. Vatrogasci su djecu počastili svježim voćem i vatrogasnim bojankama, dok su zaposlenicima podijeljene brošure s opisanom procedurom protupožarne preventive i dojave u slučaju izbijanja požara.

U školi Nedeljanec simuliran je požar u košu za smeće u glavnom hodniku. Po uočavanju dima i vatre, domar-kuhar je zvonom dao znak opasnosti i, prema protokolu o izvanrednim situacijama, isključio dovod plina na glavnom plinskom ventilu i dovod električne energije na glavnom elektro ormariću te obavijestio dežurnu službu distributera električne energije "Elektra" Varaždin, distributera plina "Termoplin" Varaždin i Civilnu zaštitu na broj za krizna stanja 112. Nastavnici su izveli učenike na južno dvorište, izvan zone opasnosti od eventualnih povreda i od požara. Preko mreže 192, UZBUNA telefonski poziva članove operativne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec-Prekno: "POŽAR U ŠKOLI U NEDELJANCU, VARAŽDINSKA ULICA 108."

Dolaskom na mjesto požara, zapovjednik vježbe Davor Presečki izdao je zapovijed da dvojica vatrogasaca uđu u objekt na izviđanje, opremljeni dišnim uređajima i brzim mlazom. Pregledali su prostorije i kontrolirali jesu li svi učenici, nastavnici i zaposlenici napustili prostorije. Zaostali učenik je evakuiran i pregledan te mu je pružena prva pomoć. Nakon izlaska dvojice vatrogasaca, zapovjednik je utvrdio da su sve prostorije prazne i da nema povrijeđenih osoba. Detaljnim pregledom zaključeno je da je požar nastao od nepoznatog izvora u košu za smeće kod izlaza u dvorište. Zapovjednik vježbe konstatirao je da ne postoji daljnja opasnost od požara ili trovanja dimom i izdao zapovijed da se vatrogasna oprema pospremi u navalno vozilo. Također je preporučeno domaru da uključi dovod električne energije i prirodnog plina jer je pregledom utvrđeno da nema štete na električnim instalacijama i instalacijama prirodnog plina.

Ovim je završen operativni scenarij gašenja požara i evakuacije učenika, nastavnika i osoblja. Na školskom igralištu, zapovjednik vježbe održao je kratko predavanje o opasnostima od požara. Okupljeni učenici, nastavnici i osoblje mogli su uz asistenciju vatrogasaca isprobati gađanje mete brzim mlazom. Vatrogasci su također upoznali prisutne s vatrogasnom opremom koju posjeduje Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedeljanec-Prekno, kao i osnovama protupožarne zaštite i postupanja u slučaju požara ili drugih opasnosti, uz demonstraciju pravilne upotrebe aparata za gašenje.