24.11.2020.

Bogatstvo običaja, tradicije, predmeta, rukotvorina, narodne nošnje te znanja i vještina ljudi u lokalnoj zajednici navelo je Općinu Vidovec da počne razmišljati u turističkom smjeru. U želji da se uključi u turističko tržište nastala je potreba za investiranje u ruralni turizam i očuvanje kulturne baštine.

U cilju očuvanje etno baštine i narodnih običaja, Općina Vidovec prije nekoliko godina kupila je nekretninu u naselju Tužno za što je iz općinskog proračuna izdvojeno 156.120,00 kuna. Nakon provedenog postupka jednostavne nabave, u prostorijama Općine Vidovec načelnik Bruno Hranić s odabranim izvođačem potpisao je ugovor za  izvođenje radova na rekonstrukciji krovišta u Tužnom, a isti se sad već polako privode kraju.  

-Nematerijalna kulturna baština oduvijek je bila dio našeg kulturnog identiteta zato smo uz poljoprivrednu proizvodnju, stavili fokus i na razvoj ruralnog turizma. U vinskom podrumu posjetiteljima će biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno, a u gornjem dijelu kuće nalazit će se stalni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o tradicionalnom načinu života naših djedova i baka. Želja nam je sačuvati dio stare tradicije i običaja, a sada smo na dobrom putu. Izmjena krovišta je prvi korak ka pretvorbi postojeće „stare hiže“ u tradicionalnu vinogradarsku kuću- etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Vjerujem da ćemo po realizaciji ovog projekta biti obogaćeni još jednom reprezentativnom građevinom kakvu imamo i u Domitrovcu. – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.