03.10.2022.

- Okupili smo se na Franjevačkom trgu u Varaždinu jer obilježavamo 13. godinu zaredom  Europski dan jezika. Dijelimo letke i imamo razne aktivnosti, upoznajemo učenike iz drugih škola i zabavljamo se. Mnogo ljudi danas odlaze raditi u inozemstvo, pogotovo u Njemačku i zato je važno učiti njemački jezik, ali naravno, i sve ostale jezike - poručila je Ella Lešnjak iz 8. a OŠ Vidovec.

Učenici te, s još 21 osnovnom i srednjom školom iz Varaždinske županije obilježili su jučer, 1. listopada Europski dan jezika, koji se u svijetu obilježava 26. rujna. 

- Nakon dvije godine zbog pandemije, ove godine ponovno smo se okupili u velikom broju. Ukupno imamo učenike iz 22 osnovne škole iz Varaždina i Varaždinske županije i djeca su se doista prekrasno pripremila. Izradila su suvenire, zastavice, magnete i druge prigodne ukrase vezane za zemlje njemačkog govornog područja jer nam je fokus na njemačkom jeziku, ali naravno, tu su i ostale zemlje i jezici. Atmosfera je doista bila vesela, a učenici su rado odgovarali na pitanja prolaznika o važnosti učenja stranih jezika, a i mnogi su učenicima otkrili da i oni znaju pokoju riječ na njemačkom jeziku - rekla je Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika iz OŠ Vidovec, inicijatorica i organizatorica ovog događanja.

Ističe kako je interes djece za učenjem jezika, posebno njemačkog jezika prilično velik.

- Engleski jezik je još uvijek na prvom mjestu, i dapače, neka bude jer ipak je on svjetski jezik broj 1. No upravo ovakvi projekti i manifestacije skreću pozornost i prema drugim stranim jezicima. Uostalom, s razlogom postoji izreka “Koliko jezika govoriš, toliko vrijediš”. Znanje stranih jezika u današnje vrijeme je pod obavezno jer gospodarsko tržište je jako široko - istaknula je Lesar Dolenc.

Podršku ovome projektu dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Jezik je dio naše svakodnevnice, način na koji iznosimo svoja mišljenja i osjećaje. U današnjem svijetu kada su granice otvorenije nego ikad važno je moći sporazumjeti se. Dio smo Europske unije u kojoj imamo više od 20 službenih jezika, a kao europskim građanima poznavanje više jezika postaje jedna od najvažnijih profesionalnih vještina. Zbog toga je važno da svi učimo i upoznajemo se sa stranim jezicima, a njemački jezik, o kojem danas možemo puno toga naučiti iz radova vrijednih učenika, nam je svakako jedan od najbližih - istaknula je zamjenica Zagorec.

U obilježavanje Europskog dana jezika koji je održan u organizaciji Europskog kulturnog kruga EKULT - Udruge za popularizaciju njemačkog jezika na području Hrvatske bile su uključene osnovne škole s područja Grada Varaždina, a to su II., III., IV., V. i VI. OŠ Varaždin, te osnovne i srednje škole s područja Varaždinske županije, a to su OŠ Tužno, OŠ Izidora Poljaka Višnjica, OŠ Donja Voća, OŠ Cestica, OŠ Petrijanec, OŠ Breznički Hum, OŠ Trnovec, OŠ Metel Ožegović Radovan, OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija, OŠ LJubešćica, OŠ Ivana Rangera Kamenica, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, OŠ Gustav Krklec Maruševec, OŠ Vidovec te Elektrostrojarska i Gospodarska škola Varaždin te Prva privatna gimnazija Varaždin.

Izvor: Varaždinske vijesti