30.12.2020.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vidovec održanoj 28.12.2020. elektronskim putem, prihvaćen je drugi rebalans proračuna za 2020. godinu. Rebalansom je proračun smanjen za oko 1,8 milijuna kuna i sada iznosi 21.229.892,50 kuna.

Jedna od važnijih točaka o kojoj su raspravljali vijećnici bila je Odluka o porezima Općine Vidovec, odnosno ukidanje poreza na potrošnju.

- Poznato je da su odlukom Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, a potom i odlukom Nacionalnog stožera, zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom ugostitelji morali zatvoriti svoje objekte. Time su se našli u iznimno teškoj situaciji pa smo odlučili pomoći im na način na koji možemo, ukidanjem poreza na potrošnju. Ukidanjem tog općinskog poreza želimo barem malo rasteretiti ugostitelje i pomoći u njihovom poslovanju, a vrijedi istaknuti da ukidanje prihoda od tog poreza neće značajnije utjecati na izvršenje budućih obveza iz općinskog proračuna – rekao je načelnik Bruno Hranić.

Porez na potrošnju usvojenom će odlukom biti ukinut od 1. siječnja 2022. godine.

 

Na sjednici su usvojene i izmjene i dopune Plana razvojnih programa Općine Vidovec za razdoblje do 2022. godine, prema kojima će za razvojne programe u ovoj godini biti izdvojeno oko 8,5 milijuna kuna, a najveća je stavka, gotovo 6,5 milijuna kuna, izgradnja dječjeg vrtića u Vidovcu.

Uvažavajući potrebe na području predškolskog odgoja i obrazovanja, Općina Vidovec sustavno radi na proširivanju vrtićkih kapaciteta  izgradnjom novog vrtića te podupiranjem rada vrtića drugih osnivača. Za program javnih potreba u predškolskom odgoju u 2020. godini izdvojit će se 887.700,00 kn i to za sufinanciranje vrtićke i jasličke skupine te za sufinanciranje pomoćnika u vrtiću za rad s djecom s teškoćama u razvoju. 

Vidovečki su općinski vijećnici prihvatili i prijedlog izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Vidovec za ovu godinu. Gotovo 408 tisuća kuna odnosi se na izgradnju nogostupa i oborinske odvodnje u dijelu Školske te Ulice Vladimira Nazora u Vidovcu, a na modernizaciju javne rasvjete u Tužnom i Vidovcu te izgradnju priključaka u Krkancu i Preknu oko 262 tisuće kuna. Iznos od 1,1 milijun kuna namijenjen je izgradnji kanalizacije  u sklopu aglomeracije Varaždin.

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Vidovec prihvaćen je i prijedlog odluke o stipendiranju učenika i studenata u akademskoj godini 2020/2021. Prema toj će se odluci stipendije dodijeliti svim kandidatima koji udovoljavaju uvjetima natječaja, pa će tako biti dodijeljeno ukupno 85 stipendija.

- Stipendije za srednjoškolce koji se školuju na području Varaždinske i Međimurske županije iznose 400 kuna, za polaznike srednjoškolskih obrazovnih ustanova izvan dviju županija 450, a za one koji se školuju u inozemstvu 500 kuna. Kad je riječ o studentima, stipendija za one koji polaze visoka učilišta na području Varaždinske i Međimurske županije iznosi 500 kuna, za one koji se školuju u drugim županijama 600, dok se studentima koji polaze visoka učilišta sa sjedištem u inozemstvu dodjeljuje 700 kuna mjesečno – pojasnio je načelnik Hranić.

Stipendije učenicima isplaćuju se od rujna ove do lipnja 2021. godine, a studentima od listopada ove, do srpnja iduće godine.

Aktualno.hr