07.09.2020.

U ponedjeljak, 7. rujna, počela je nova školska godina, zbog pandemije koronavirusa izazovna i za učenike i za učitelje i za roditelje.

Prvog dana nove školske godine prvašiće u osnovnim školama Vidovec i Tužno posjetio je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić. Uoči početka školske godine Općina Vidovec osigurala je financijska sredstva za obje osnovne škole – za školske ormariće za učenike, za radni materijal te za produženi boravak.

– Djeci i njihovim roditeljima došao sam poželjeti uspješan početak školske godine, a prvašićima ulazak u školsko-obrazovni sustav. Došli smo pogledati i školske ormariće koje smo nabavili za svu djecu, kako ne bi trebali „tegliti” kući sve što im treba za nastavu. Svaki učenik ima svoj ormarić, osigurali smo ih za obje škole, u Tužnom i Vidovcu te za Područnu školu Nedeljanec. Osim toga, sve je učenike na klupama dočekao potreban pribor –likovne mape, pribor za tehnički i radne bilježnice. I dalje u potpunosti plaćamo prijevoz učenika, za što se iz  općinskog proračuna izdvaja oko 55 tisuća kuna, a svi učenici od 1. do 4. razreda mogu poslijepodne ostati u produženog boravku. Školama smo dostavili sredstva za opremanje učionica za produženi boravak, ali u Vidovcu, nažalost, učionica još nije u potpunosti opremljena, no nadam se da će i to biti gotovo kroz tjedan-dva. Imamo četiri učiteljice produženog boravka koje se financiraju isključivo iz općinskog proračuna za što se godišnje izdvaja 550 tisuća kuna. Moram napomenuti da smo jedina općina u Varaždinskoj županiji koja je učiteljice zaposlila u stalni radni odnos, znači nema prekida nakon šestog mjeseca pa opet zapošljavanje. Ovime smo im, na neki način, pružili sigurnost i to me posebno veseli, posebice jer je riječ o učiteljicama s područja naše općine – istaknuo je načelnik Hranić.

Općina Vidovec za školske je ormariće osigurala 110 tisuća kuna, za nabavku radnog materijala za učenike 185 tisuća kuna, a za opremanje učionica produženog boravaka oko 30 tisuća kuna. Školsko sportska dvorana OŠ Tužno zasjala je u novom svjetlu LED rasvjete vrijednosti 56 tisuća kuna koja je, također, financirana iz općinskog proračuna.

Ove školske godine prvi je puta u školska klupe u općini Vidovec sjelo 42 prvašića, 24 u OŠ Vidovec, 10 u PŠ Nedeljanec te 8 u OŠ Tužno. Načelnik Hranić ih je razveselio slikovnicama-bojankama.

  • Simboličan je to poklon prvašićima, slikovnice-bojanke „Hrvatska za djecu”, da se na neki način već u prvom razredu upoznaju sa znamenitostima Hrvatske, s hrvatskom himnom, kako bi znali u kako lijepoj domovini žive. Mi smo jedna od dvije općine u Varaždinskoj županiji gdje je povećan natalitet. Nije puno, ali ide na bolje i vjerujem da će se sve vratiti u normalu, s obzirom da u općini Vidovec stvaramo uvjete za ostanak mladih obitelji. Otvaramo nove ulice, kroz mjesec-dva bit će otvoren novi dječji vrtić i s obzirom na kompletnu infrastrukturu mislim da će mlade obitelji, ne samo s područja naše općine, nego i izvana, ostati i dolaziti u Vidovec živjeti jer Vidovec će imati sve što je potrebno za normalan život, kao i u gradskoj sredini – zaključio je Hranić.