03.11.2020.

WiFi4 EU u Općini Vidovec. Šest pristupnih točaka besplatnog interneta po cijeloj općini. 15.000 € bespovratnih sredstava iz Europske unije.

Digitalna i energetska transformacija polako napreduje u europskim zemljama i postaje glavna smjernica u njihovim strategijama razvoja. Gotovo svakodnevno postajemo svjedoci realizacije „zelenih“ projekata u malim sredinama koje se okreću održivim tehnologijama i prate europske trendove.

Jedna od njih je i Općina Vidovec koja se okrenula održivom razvoju i korištenju zelenih tehnologija te drži korak s europskim trendovima što potvrđuju novi projekti kojima se kontinuirano unapređuje kvaliteta života njihovih mještana.

Nakon uspješne prijave na poziv za projekt WiFi4EU kojeg provodi Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) osnovana od strane Europske komisije, Općina Vidovec za realizaciju projekta dobila je 15.000 eura bespovratnih sredstava za nabavu opreme i instalaciju pristupnih točaka. Pristupne točke u sklopu projekta postavljene su na objektu DVD-a Vidovec koji pokriva centar naselja, objektu DVD-a Tužno, sportskim objektima nogometnih klubova Nedeljanec, Budućnost Vidovec i Sloboda Tužno te zgradi Općine Vidovec. Navedenom inicijativom osiguran je besplatan pristup internetu za građane i posjetitelje na javnim prostorima i mjestima okupljanja većeg broja ljudi.

Porast broja električnih vozila na prometnicama potaknuo je načelnika Općine Vidovec Brunu Hranića na pokretanje projekta postavljanja punionice električnih automobila. U suradnji s HEP-om, projekt je ubrzo realiziran te je u dvorištu Općine Vidovec osvanula punionica električnih automobila s dva parkirna mjesta.

Načelnik Hranić, ujedno član Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE) u Europskom odboru regija, nije krio svoje oduševljenje realizacijom novog projekta.

„Svojim radom u Europskom odboru regija zalažem se za 'zelene' projekte i održivi razvoj lokalne zajednice stoga moram reći da sam zadovoljan brzinom realizacije ovog projekta koji je samo jedan u nizu u našoj općini. Prije nekoliko godina započeli smo modernizaciju javne rasvjete u naseljima diljem općine te smo zamijenili stare lampe energetski učinkovitim LED rasvjetnim tijelima. Osim toga u centru općine postavili smo solarnu autobusnu nadstrešnicu koja ima mogućnost punjenja mobilnih i tablet uređaja te nudi besplatan WiFi, dok su u naseljima Nedeljanec i Tužno postavljene pametne solarne klupe ukupne vrijednosti oko 110.000 kuna. Financirali smo i novu LED rasvjetu u školsko-sportskoj dvorani OŠ Tužno vrijednosti 56.000 kuna koja je, također, financirana iz općinskog proračuna“, izjavio je Hranić.

S projektom modernizacije javne rasvjete Općina Vidovec krenula je u listopadu 2015. godine, kada je u suradnji s tvrtkom Tesla d.o.o. izrađena projektna dokumentacija kojom je obuhvaćeno svih 11 naselja te je predviđena zamjena 780 rasvjetnih tijela. Nakon naselja Budislavec, Domitrovec, Vidovec i Nedeljanec, novom LED rasvjetom zasjale su Ivanečka i Belska ulica u naselju Tužno. Investicija vrijedna 246.030 kuna financirana je iz općinskog proračuna, a planira se i nastavak radova.

Modernizacijom javne rasvjete povećava se sigurnost cestovnog prometa, a smanjuje svjetlosno onečišćenje i emisija štetnih plinova. Za radove na modernizaciji javne rasvjete dosad je izdvojeno preko 1,5 milijuna kuna, no tu se ne planira stati. Općina trenutno završava IV. fazu modernizacije javne rasvjete, a već iduće godine nastavljaju dalje po ostalim naseljima.

Prije nekoliko godina načelnik Bruno Hranić izjavio je da Općina Vidovec želi i može držati korak s aktualnim europskim trendovima, a to je i dokazano realizacijom navedenih projekata.

Tekst objavljen u Regionalnom tjedniku možete pročitati OVDJE.