01.07.2021.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin Sandra Mintas uručila je načelniku Općine Vidovec  Bruni Hraniću poluautomatski vanjski defibrilator (AVD/AED)vrijednosti  oko 11.000 kuna. Rezultat je to odlične zajedničke suradnje, a sve u cilju povećanja zdravstvene sigurnosti mještana na području općine.

AVD je uređaj koji se koristi za defribrilaciju srca u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja. Uređaj automatski analizira srčani ritam, a u slučaju potrebe preporučuje defribrilaciju. AVD uređaj daje preporučeni električni šok kojim se srcu isporučuje kontrolirana električna energija s namjerom da se uspostavi srčana funkcija. U tijeku svog rada koristi glasovne, zvučne i tekstualne upute. Srce se zbog kontroliranog električnog šoka može ponovo pokrenuti i život osobe može biti spašen i prije dolaska hitne medicinske službe.

AVD uređaj postavit će se na javno mjesto u centru Vidovca kako bi bio dostupan mještanima u slučaju potrebe, a Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin provest će besplatnu edukaciju za rukovanje uređajem.