06.07.2021.

Institut za javne financije predstavio je 05. srpnja 2021. godine rezultate najnovijeg istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina u 2021. godini.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Istraživanjem se željela utvrditi količina i pravovremenost objavljenih dokumenata, te kvaliteta službenih internetskih stranica lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021. godine. U navedenom razdoblju promatrala se dostupnost proračunskih dokumenata, a razina transparentnosti ocjenjivala se ocjenama od 0 do 5. Općina Vidovec i ove je godine ostvarila maksimalnu ocjenu 5 za transparentnost općinskog proračuna te ponovno ostvarila izniman uspjeh na nacionalnoj razini.

Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2020. – travanj 2021.”, a rezultati su dostupni i putem interaktivne karte koja se nalazi na web stranici: www.ijf.hr/transparentnost .