05.05.2021.

Općina Vidovec ponovo je bogatija za još jedan kulturni sadržaj. Radi se o kućicama za knjige tzv. Malim knjižnicama na otvorenom koje funkcioniraju po načelu posudi-čitaj-vrati. Svatko može besplatno uzeti knjigu, čitati je, vratiti i po želji pridodati vlastitu knjigu.

Cilj ovog projekta je promicanje pismenosti i ljubavi prema čitanju te vrijednosti i važnosti društvenoga zajedništva, a inicijativu za ovaj, još uvijek neobičan projekt, pokrenuo je načelnik Bruno Hranić.

„ Ideja za ovakav projekt javila se prilikom mojih putovanja po Europi kao član Europskog odbora regija gdje „knjižnice na otvorenom“  nisu novost. Osim što podižu kvalitetu kulturnih i zabavnih aktivnosti koje se pružaju mještanima svih dobi, kod nas mogu biti i turistička atrakcija te mi je iznimno drago što je Općina Vidovec ovaj projekat realizirala među prvima u županiji i Hrvatskoj. Ovime želimo istaknuti važnost čitanja te učiniti knjigu dostupnu svima.“ – rekao je načelnik Hranić te prvi popunio male knjižnice knjigama iz svoje obiteljske biblioteke.

Kućice za knjige mogu se naći na 5 lokacija diljem općine:

VIDOVEC- autobusno stajalište u Ulici Stjepana Radića i

                    autobusno stajalište Vidovec-centar;

CARGOVEC- autobusno stajalište ( Gregur Invest);

NEDELJANEC- autobusno stajalište (preko puta trgovine Desyre);

TUŽNO- crkva sv. Antuna u Tužnom.