01.07.2021.

Općina Vidovec dobitnica je nacionalne turističke nagrade “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske-Sunflower Award 2020”. U kategoriji Ruralno turistički projekti, Općina je dobila Posebno priznanje za funkcionalnu prenamjenu u ruralnom turizmu za etno kuću “KITEC” u Domitrovcu. Svečanost dodjele nagrada održala se 30. lipnja 2021. godine u Zaprešiću, a nagradu je u ime Općine primio Mihael Blažeković, potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec

Nacionalna nagrada  “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” dodjeljuje se već osam godina za izvrsnost u području razvoja ruralnog turizma. Organizator ove jedinstvene nagrade je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”. Nagrada se dodjeljuje najboljim subjektima, programima, projektima i aktivnostima u cilju očuvanja izvornosti i stvaranja ruralnoga turističkog proizvoda i usluga te svake godine otkriva sve više atraktivnih ruralnih destinacija, promovira tradicijske sadržaje, čuva izvornost , potiče i stvara nove proizvode ruralnog turizma.

Osmoj dodijeli nagrade „Suncokret ruralnog turizma“ nazočila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića,  te  tom prilikom čestitala svim dobitnicima koji vrijedno rade na promociji ruralnog prostora, ruralnog turizma i diversifikaciji ponude ruralnih krajeva.

Ono što smo imali priliku vidjeti prigodom dodjele priznanja je bogatstvo Hrvatske,raznovrsnost i kvaliteta ponude svih vas koji čuvate autohtone proizvode, čuvate autentičnost naših ruralnih prostora i promovirate Hrvatsku u jednom pozitivnom svjetlu - istaknula je ministrica Tramišak.

Osim ministrice Tramišak, dodjeli nagrada nazočili su izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Marijana Petir, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, te potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević koji su čestitali svim dobitnicima.

Ovo je već treća nagrada “Suncokret ruralnog turizma” koja se dodjeljuje za projekte na području Općine Vidovec. U kategoriji Ruralno turističke manifestacije 2011. godine brončanu povelju osvojila je  gospodarsko turistička manifestacija Zeljarijada čime je potvrđeno da je Zeljarijada manifestacija od posebnog značaja, ne samo za Općinu Vidovec, nego i za Republiku Hrvatsku. U kategoriji „Tradicijska ruralna gastronomija“ 2014. godine zlatnu povelju osvojio je Vidovečki gibanik, tradicionalno jelo koje je zaštićeno žigom izvornosti.