POLITIKA PRIVATNOSTI

Ova Politika privatnosti, utemeljena na Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), objašnjava koji se osobni podaci prikupljaju u vezi izvršavanja zadaća od javnog interesa i pri izvršavanju javnih ovlasti Općine Vidovec, kako te podatke obrađujemo, koristimo i štitimo, u koje ih svrhe upotrebljavamo, kao i vaša prava povezana s vašim podacima.  

NAŠE TEMELJNO NAČELO JE PRIVATNOST I ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Privatnost pojedinaca i zaštita osobnih podataka ljudska su prava. Mi u Općini Vidovec imamo dužnost brinuti za privatnost pojedinaca čije osobne podatke obrađujemo i pohranjujemo. Podaci su odgovornost, i moraju se prikupljati i obrađivati samo kada je apsolutno neophodno.

Općina Vidovec drži se sljedećih načela s ciljem zaštite privatnosti svih pojedinaca čije osobne podatke prikupljamo u okviru izvršavanja zadaća od javnog interesa i pri izvršavanju javnih ovlasti:

  • Ne prikupljamo više informacija nego što je potrebno
  • Osobne podatke ne koristimo u svrhe koje nisu navedene
  • Ne čuvamo osobne podatke ako više nije potrebno
  • Nikada ne prodajemo, posuđujemo ili distribuiramo niti javno objavljujemo osobne podatke
  • Osobne podatke ne šaljemo trećim stranama bez vašeg znanja
  • Ne koristimo nikakvu automatiziranu obradu i donošenje odluka niti profiliranje
  • Osobne podatke ne prenosimo izvan EU/EEA
  • Kontinuirano osiguravamo da su osobni podaci sigurno pohranjeni.

 

Važno je pročitati ovu našu Politiku privatnosti i nadamo se da ćete izdvojiti vrijeme i vašu pozornost. Trudili smo se da bude napisana što jasnije i da bude svakom razumljiva, sa željom da zadržimo vaše puno povjerenje u način kako postupamo s vašim osobnim podacima.

Ako ćete, nakon što ih pročitate, imati daljnja pitanja o zaštiti osobnih podataka ili nam želite prenijeti svoje ideje i preporuke, molimo obratite nam se putem kontakata Službenika za zaštitu podataka:

 

Službenik za zaštitu podataka

Igor Barlek, CIPP/E, mag.ing.el.

e-mail: bi@biconsult.hr

tel: 091 469 1122

 

Ova Politika privatnosti, kao i naša internetska stranica, dizajnirana je sa svrhom osiguranja visoke razine zaštite vaših osobnih podataka te će se kontinuirano ažurirati i unaprjeđivati.

Ova Politika privatnosti ažurirana je 10. veljače 2021. godine.

 

VODITELJ OBRADE

Općina Vidovec nastupa u odnosu na vaše osobne podatke u ulozi voditelja obrade koji određuje svrhe i načine obrada vaših osobnih podataka te brine o osiguravanju svih mjera sigurnosti vaših osobnih podataka. Voditelj obrade vaših osobnih podataka putem ove web stranice je:

Općina Vidovec

Trg. svetog Vida 9

42005 Vidovec

 

KAKO I KOJE VAŠE PODATKE PRIKUPLJAMO?

Obrade u okviru izvršavanja zadaća od javnog interesa i pri izvršavanju javnih ovlasti

Temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i važećim podzakonskim propisima te važećim odlukama i aktima, Općina Vidovec vrši obrade osobnih podataka u okviru izvršavanja zadaća od javnog interesa i pri izvršavanju javnih ovlasti:

  • obradu osobnih podataka žitelja i sumještana s područja Općine Vidovec,
  • obradu osobnih podataka sudionika javnih poziva i natječaja Općine Vidovec,
  • obradu osobnih podataka podnositelja zahtjeva i članova njihovih obitelji u okviru projekata socijalne skrbi u okviru javnih ovlasti Općine Vidovec,
  • obradu osobnih podataka kandidata za zapošljavanje i zaposlenika pri sklapanju i izvršavanju ugovora o radu,
  • obradu osobnih podataka općinskih vijećnika,
  • obradu osobnih podataka članova biračkih odbora,
  • obradu osobnih podataka fizičkih osoba koje Općina Vidovec angažira temeljem ugovora o djelu i ostalih ugovora,
  • obradu osobnih podataka radnika zaposlenih kod ili ovlaštenih predstavnika dobavljača i isporučitelja usluga za Općinu Vidovec,
  • sve druge aktivnosti obrade osobnih podataka koje Općina Vidovec u okviru izvršavanja zadaća od javnog interesa i pri izvršavanju javnih ovlasti obavlja,

te prikupljene i obrađivane osobne podatke na siguran način pohranjuje u rokovima usklađenim sa zakonskim obvezama.

Video-nadzor

Općina Vidovec koristi sustav video nadzora u svrhe zaštite imovine i sigurnosti osoba koje se nalaze u njenim poslovnim prostorima ili ih posjećuju. Njime se nadzire prihvatljivi prostor oko i unutar poslovnog objekta Općine Vidovec, čiji su perimetri kamera označeni jasno vidljivim obavijestima. Snimke video nadzora pohranjuju se najduže šest mjeseci od dana nastanka.

Web stranica

Iako možete koristiti našu web stranicu bez davanja bilo kakvih osobnih podataka, nakon što nas kontaktirate putem našeg kontakt obrasca ili izravno putem naših e-mail adresa, Općina Vidovec prikuplja informacije o vama. Informacije koje ispunite (osobne informacije kao što su vaše ime i prezime, adresa e-pošte) ili pošaljete izravnom e-mail porukom bit će obrađene i pohranjene kako bismo vas mogli kontaktirati i odgovoriti na vaš zahtjev. Općina Vidovec neće dijeliti vaše osobne podatke s bilo kojom trećom stranom bez vašeg znanja niti će im dopustiti pristup. Podaci će biti korišteni isključivo u svrhe daljnjeg kontaktiranja i odgovora na vaš upit.

Ako ste mlađi od 16 godina morate priložiti suglasnost nositelja roditeljske odgovornosti prije davanja osobnih podataka. Općina Vidovec putem vlastite web stranice svjesno ne prikuplja osobne podatke djece mlađe od 16 godina bez odgovarajućeg pristanka nositelja roditeljske odgovornosti. Ako ste mlađi od 16 godina, molimo da nam ne šaljete nikakve osobne podatke, uključujući svoje ime, adresu, broj telefona ili email adresu e-pošte bez pristanka svojih roditelja ili skrbnika. U svakom slučaju u kojem spoznamo kako smo prikupili ili primili osobne podatke djeteta mlađeg od 16 godina, a bez privole nositelja roditeljske odgovornosti, takve podatke ćemo bez odlaganja obrisati. Ukoliko raspolažete informacijom da su do nas došli podaci djeteta mlađeg od 16 godina, molimo kontaktirajte našeg Službenika za zaštitu podataka na bi@biconsult.hr.

Naše web stranice sadrže veze na druge web stranice i stranice na društvenim mrežama, te se na njih ne odnosi naša Politika privatnosti. Preporučujemo da pročitate uvjete zaštite privatnosti svake web stranice i društvene mreže koju posjetite, a posebno gdje ostavljate podatke.

OVLAŠTENI VANJSKI IZVRŠITELJI OBRADE

Pristup vašim osobnim podacima pružamo ovlaštenim vanjskim izvršiteljima obrade u svrhu obrade osobnih podataka u ime Općine Vidovec na temelju naših izričitih uputa i putem sklopljenih ugovora koji osiguravaju visoku razinu zaštite osobnih podataka. Ti su poslovni suradnici obvezni strogo poštivati obvezu povjerljivosti u skladu s ovom Politikom, s ugovorima koje smo s njima sklopili i u skladu s obvezama iz Opće uredbe o zaštiti podataka. U okviru svog djelovanja Općina Vidovec koristi usluge tvrtki u svojstvu izvršitelja obrada koji obrađuju osobne podatke za svrhe ispunjenja zakonskih obveza i održavanja IT sustava, zaštite imovine i ljudi te programskih rješenja nužnih za izvršenje javnih ovlasti Općine Vidovec.

INFORMACIJSKA SIGURNOST

Kada Općina Vidovec prikuplja informacije o vama, osiguravamo da su vaši osobni podaci zaštićeni od slučajnog ili nezakonitog uništenja, gubitka, izmjene, neovlaštenog otkrivanja ili pristupa osobnim podacima koji se prenose, pohranjuju ili se na drugi način obrađuju. To se provodi kroz odgovarajuće profesionalne tehničke mjere i pomno birane poslovne partnere koji osiguravaju traženu razinu sigurnosti obrada podataka.

KOLAČIĆI (COOKIES)

Kolačići su male tekstualne datoteke postavljene na vašem čvrstom disku, koje pomažu u pružanju prilagođavanja sučelja internetskog preglednika. Na primjer, kolačići se mogu koristiti za pohranjivanje podataka o registraciji na internetskoj stranici tako da ih korisnik ne mora ponovno unositi pri narednom posjećivanju stranice.

Nužnim kolačićima neophodnima za osiguranje funkcionalnosti naše web stranice ne prikupljamo niti pohranjujemo bilo koji od vaših osobnih podataka. Za uporabu ostalih kolačića kojima bismo prikupljali vaše osobne podatke neophodna je vaša prethodna privola, a i u slučaju izostanka vaše slobodne privole vi i dalje možete u potpunosti koristiti našu web stranicu i imati neometan pristup do svih njenih sadržaja.

VAŠA PRAVA

U bilo kojem trenutku slobodni ste nas kontaktirati u svrhu:

  • PRISTUPA svim osobnim podacima koje je Općina Vidovec prikupila o vama,
  • ISPRAVLJANJA osobnih podataka koje Općina Vidovec ima o vama,
  • BRISANJA osobnih podataka koje je Općina Vidovec prikupila o vama,
  • OGRANIČAVANJA obrade vaših osobnih podataka od strane Općine Vidovec,
  • PRIGOVORA na obradu vaših osobnih podataka od strane Općine Vidovec, ili
  • ZAHTJEVA za vašim osobnim podacima koje Općina Vidovec ima, u svrhu prijenosa trećoj strani.

Ukoliko želite iskoristiti bilo koje od prethodno navedenih prava, budite slobodni:

  • osobnim dolaskom radnim danom u vremenu od 08:00 do 14:00 sati u sjedište Općine Vidovec,
  • pismom na adresu Općine Vidovec, Trg. svetog Vida 9, 42005 Vidovec.

Na vaš ćemo zahtjev odgovoriti u najkraćem mogućem roku, a najkasnije mjesec dana od primitka vašeg zahtjeva. U slučaju nemogućnosti sigurne potvrde vašeg identiteta bit ćemo slobodni zatražiti dodatnu provjeru vašeg identiteta.

​PRAVO NA PODNOŠENJE PRIGOVORA NADLEŽNOM TIJELU

U svakom trenutku možete uložiti prigovor izravno nadležnom nadzornom tijelu, posebice u zemlji EU-a u kojoj imate uobičajeno boravište, mjesto rada ili mjesto navodnog kršenja, ako smatrate da naša obrada vaših osobnih podataka nije zakonita.

Izravni kontakti nadležnog nadzornog tijela u Republici Hrvatskoj su:

AGENCIJA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA (AZOP)

Selska cesta 136

HR - 10 000 Zagreb

Telefon: +385 1 4609 000

Fax: +385 1 4609 099

e-mail: azop@azop.hr

Web: https://azop.hr/

 

UNAPRJEĐENJE OVE POLITIKE PRIVATNOSTI

Zadržavamo pravo tekst ove Politike privatnosti povremeno prilagođavati i unaprjeđivati, prije svega u svrhu poštivanja zakonskih promjena, odnosno, promjena u svrhama i načinima obrade. Međutim, vaša prava koja proizlaze iz ove Politike privatnosti ili iz odgovarajućih zakonskih propisa nećemo ograničavati. U slučaju da dođe do promjena koja mogu utjecati na vaša prava, o tome ćemo vas obavijestiti pravovremeno i izravno na prikladan način.